Tillfriskna med hjälp av stödgrupp

självhjälpsmöte

En stödgrupp / självhjälpsgrupp är en samling av människor, som har något grundläggande gemensamt. Deltagarna brottas med liknande problem och har som följd av detta ofta snarlika relationer till omvärlden. I våra självhjälpsgrupper är mentala utmaningar och / eller problem med beteendeberoenden gemensamma nämnare.

En av de stora fördelarna med våra grupper, jämfört med exempelvis psykoterapeutgrupper, som ibland kan arrangeras av sjukvården är att vi som leder sessionerna själva har levt med problemen som binder samman gruppen och via igenkänningsfaktorn blir interaktionen mellan mötesvärd och mötesdeltagare genuin. Mötesfacilitatorernas roll i inlärning och hantering av gruppdynamik är ett fokusområde i detta dokument och utreds vidare längre fram.

Självhjälpsgrupper har aldrig varit viktigare än idag, idet samhället ställer högre och högre krav på oss individer samtidigt som känslan av ensamhet och isolering ökar. Känslan av isolering jämtemot samhället och andra människor bidrar till att mentala problem hos individen utvecklas.

SMART Recovery Sverige bidrar med onlinemöten, i vilka man kan välja att tillfriskna med oss. Andra stödgrupper som kan användas parallelt eller som alternativ kan hittas här: Lista med stödgrupper – Dininsida

Terapeutisk läkning med självhjälpsgrupper

I en stödgrupp är det helt essensielt att uppnå en trygg miljö, där man förstår och värderar sårbarhet. På våra möten behandlas alla med respekt och medkänsla för att uppnå en trygg miljö som premierar läkning. Detta medför att deltagarna känner att de är en del av en större gemenskap, som accepterar dem och värdesätter den autentiska versionen av deras personlighet. Vidare känner deltagarna på våra diskussionsmöten att de både kan ta emot och ge stöd, vilket ger yterliggare läkande effekt.

Här finner du våra självhjälpsmöten: självhjälpsmöten hos SMART Recovery

Mötesvärdarnas betydelse för tillfrisknandeprocessen

Först handplockar vi våra kommande mötesvärdar för deras mänskliga kvaliteer. Därefter utbildar vi dem, för att tillhandahålla den kompetens som krävs för att leda en grupp samt att kunna hantera interaktionsmönster inom gruppen (gruppdynamik). En trovärdig och sympatisk mötevärd med relevant expertis och förmåga att hantera gruppdynamiken som uppstår, samt någon med vilken deltagarna kan identifiera sig, är mest trolig att kunna bidra till att deltagarna uppnår positiva mentala förändringar (tillfrisknande).

Man har kunnat visa i studier att deltagarnas identifieringsfaktor med mötesvärden (i vilken grad man kan identifiera sig med mötesvärdens attityder och handlingar) förstärker den inre process, där mötesvärdens tillfrisknade tankemönster och värderingar, upptas av deltagarna. Denna internalisering är en viktig aspekt i att uppnå och bibehålla tillfrisknande i tankar och beteenden. Gruppmedlemmar som identifierar sig starkast med mötesvärden uppvisar störst positiva förändingar.

För att säkra äkta internalisering (den väg i tillfrisknandet som är genuin för var unik individ) är det klart fördelaktigt att använda sig av olika mötesvärdar medan man gör sin inre resa. Därför strävar vi efter att ha olika mötesvärdar, var och en med sitt egna unika perspektiv till tillfrisknande.

Med allt detta sagt så är det också av högsta vikt att aktiva mötesvärdar kontinuerligt tar hand om sitt egna tillfrisknande genom att fortsatt leva i ökad medvetenhet i livets alla aspekter.

Facilitatorernas hantering av deltagare och gruppdynamik

Mötesvärdarna har många små uppgifter när de handskas med små grupper, där man strävar efter att uppnå individuella förändringar:

  1. Skapa en trygg miljö, där deltagarna kan vara sig själva och våga lära sig nya saker utan att bli dömda eller värderade negativt av mötesvärden eller andra mötesdeltagare.
  2. Engangera gruppmedlemmar i övriga deltagares inlärning. Här kan mötesledaren aktivt reflektera över hur gruppen utvecklas, hur deltagare interagerar med varandra och hur de agerar, när de ger och mottar feedback.
  3. Notera hur deltagarnas ”relation” är till kärnan i programmet. Förstår de budskapet som det bör förstås eller har de andra tolkningar? Är dessa tolkningar i så fall en annan väg till tillfrisknande eller är det i fel riktning? Är mötesledaren kapabel att värdera hurvida dessa tolkningar är rätt eller fel?
  4. Se till så diskussionerna är innanför det tema, man avtalt i början av mötet. I vilken utsträckning små avstickare är ok, avgörs av mötesledarens sunda förnuft. Mindre avstickare som fortfarande främjar tillfrisknande tolereras ofta, men här ska man också beakta att en del deltagare känner sig trygga vid en tydlig struktur, varför man ska vara särskilt uppmärksam om man låter diskussionerna gilda iväg från temat.

Hantering av gruppens kommunikationsmönster är essensiell för att främja deltagarnas inlärning. I början av deltagarnas tillfrisknande tenderar kommunikationsstrukturen att vara pyramidformad (facilitatorn diskuterar ofta med en person åt gången) medan kommunikationsstrukturen över tid övergår till att vara cirkulär (vilket man alltid strävar efter), där deltagarna talar direkt till varandra. I ett optimalt möte kan mötesvärden dra sig tillbaks och lyssna på deltagarna som diskuterar sinsemellan i jag form om deras upplevelser, givetvis under förutsättning att mötet fortfarande handlar om teman som främjar tillfrisknande.

Effektiviteten av ett visst kommunikationsmönster (pyramid eller cirkulär) avgörs av målsättningar och behov för deltagarna, beroende på vart de är i sin förändringsprocess. Deltagarna är ofta olika långt gångna i sin förändringsprocess, varför det är av högsta betydelse att mötesvärden är uppmärksam på dessa aspekter.

Vidare ska deltagarna vara tillräckligt nöjda med mötesprocessen för att komma tillbaks och fortsätta sin inlärning. I den förbindelse är det viktigt att vara uppmärksam på att varje deltagare har indviduella behov där exempelvis vissa behöver bli hörda ofta och andra kan lära sig i tysthet. Långt de flesta trivs dock då de aktivt kan bidra till andras- och sitt eget tillfrisknande.

Utveckling av mötesvärdar

Ett sätt att utvecklas för en given mötesvärd är att kontinuerligt hålla möten och reflektera aktivt imellan mötena om vad som gick rätt till och vad som kanske inte kändes bra och varför. Därutöver kan det vara bra att observera andra mötesvärdar samt att låta andra mötesvärdar observera dig. Då kan man utbyta uppmuntrande, men kritisk feedback med varandra. Man kan också ha tillgång till erfarna mötesvärdar som kan agera i en mentorroll, gällande utveckling av mötesvärdens verktygslåda. Slutligen kan man med fördel anordna möten med bara mötesvärdar, där man diskuterar uppkomna situationer med syfte att främja varandras utveckling.

Dela gärna